TCIS a reprezentat România la Festivalul Internațional de Teatru „Golden Lion”

Actorii aradeni  au sustinut, in aceasta saptamana, la Festivalul „Golden Lion”, din orasul Lviv, spectacolul „ Mult zgomot pentru nimic”  de William Shakespeare, in regia lui Alexander Hausvater. Scenografia  spectacolului  este semnata de Dobre – Kóthay   Judit, costumele au fost create de  Carmencita Brojboiu, iar in distributia spectacolului se regasesc numele actorilor: Ovidiu Ghinita, Bogdan Costea, Zoltan Lovas, Andrei Elek, Ionel Bulbuc, Sorin Calota, Dorina Darie-Peter, Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Cecilia Lucanu-Donat, Roxana Sabau-Nica, Carmen Butariu, Oltea Blaga, Angela Petrean-Varjasi, Cosmin Blaga si Oana Kun.

TCIS Arad este la prima colaborare cu festivalul „Golden Lion”, manifestare artistica aflata in plina desfasurare pana in data de 2 octombrie 2016, iar actorii aradeni s-au aflat si ei in premiera intr-unul dintre cele mai frumoase orase din Ucraina. Orasul Lviv este un spatiu reprezentativ al culturii slave, considerat o adevarata Capitala Culturala a Ucrainei. In urma cu aproape doua decenii a fost inclus in patrimoniul UNESCO. De altfel, in Lviv sunt concentrate cele mai frumoase si importante monumente de patrimoniu din Ucraina. Prin colaborarea cu acest festival din Ucraina, se urmareste promovarea artistilor aradeni, precum  si atragerea unor noi parteneri pentru dezvoltarea proiectelor culturale  de durata.

Prima editie a festivalului a avut loc in anul 1989, iar de-atunci se organizeaza neintrerupt, timp in care a gazduit peste cinci mii de actori din Belarus, Turkmenistan, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Moldova, Serbia, Slovacia, Belgia, Franta, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Germania, SUA, Anglia, Georgia si alte tari. In acest an, spectatorii din Ucraina si vizitatorii acestui oras au posibilitatea sa vizioneze un numar de douazeci si trei dintre cele mai reprezentative spectacole de teatru din Romania, Polonia, Lituania, Moldova, Georgia, Ungaria si Ucraina, unele dintre ele prezente la Festivalul Avignon (Franta), Festivalul Edinburgh (Scotia) sau Festivalul de Viena (Austria).

Festivalul International de Teatru „Golden Lion” este organizat de Teatrul Academic Voskresinnia din Lviv, iar spectacolele sunt sustinute in sala Teatrului Voskresinnia, cea a Teatrului pentru tineret si copii, dar si in spatii publice din Lviv. Spectacolul de teatru de la Arad a avut loc pe scena Teatrului pentru tineret, teatru fondat initial in anul 1920 in Harkov, al doilea mare oras important al Ucrainei, care a fost insa mutat in anul 1944 in Lviv, unde se afla si in prezent. Spectacolul „Mult zgomot pentru nimic” a fost jucat in limba romana. Spectatorii au beneficiat de subtitrare in limba ucraineana, iar la finalul reprezentatiei, i-au rasplatit pe actorii aradeni cu indelungi aplauze.