O montare provocatoare. Șapte prezențe feminine noi. O premieră.

“Se întâmplă lucruri magice pe aici!” Și ele, cele șapte prezențe feminine noi din distribuția spectacolului “Don Juan se întoarce de la război” au simțit-o pe propria piele. Și asta din momentul în care, în urmă cu mai bine de o lună, regizorul Horia Suru le-a ales și distribuit, în urma unui casting, alături de actorii deja consacrați ai Teatrului Clasic Ioan Slavici. “Prezent” și „Admis” au spus atunci Iulia Pop și Iulia Dinu (de altfel și cele mai noi membre ale colectivului teatrului arădean), Amalia Huțan (care “recidivează” astfel pentru a treia oară, într-un spectacol pe scena TCISA), Bianca Andras, Oana Secară și foarte tinerele Ileana Aciocârlănoaie și Raluca Hanc.

La a doua prezență pe scena arădeană, Iulia Pop are 22 de ani și bifează în CV mai bine de 10 spectacole în care a jucat studentă fiind la Actorie, la Târgu Mureș. Coordonatori în studenție i-au fost Monica Ristea și Elena Purea. Pe scena Teatrului Clasic “Ioan Slavici” a urcat, pentru prima oară, în primăvara lui 2017, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou. Toamna lui 2017 i-a adus un nou rol: acela din “Geniul crimei”, în regia Antonellei Cornici., pentru ca, de mai bine de o lună să intre oficial, în urma unui concurs, în colectivul Teatrului Clasic.

Colegă de… concurs și teatru este și cealaltă Iulia din distribuția noului spectacol al TCISA: Iulia Dinu. Cu aceiași 22 de ani în buletin, Iulia Dinu a absolvit Facultatea de Actorie, secția Arta Actorului, clasa profesorului Florin Zamfirescu, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Are o experiență bogată de teatru, film și televiziune și câteva premii și nominalizări care îi certifică talentul și inspirația: premiul pentru “Cea mai bună actriță în rol principal” la Festivalul de Teatru de la Suceava sau două nominalizări (pentru “cea mai bună actriță” și „cel mai bun spectacol”)  la Ingenious Drama Festival.

După premieră, un nou casting, un nou proiect. La nici o săptămână de la premiera spectacolului „Geniul crimei”, Amalia Huțan a început repetițiile la un nou proiect propus de această dată de regizorul Horia Suru. Nume cunoscut publicului arădean, Amalia Huțan recizivează, după cum spuneam, cu un al treilea rol pe scena teatrului arădean: în „Don Juan se întoarce de la război”, un demers provocator pentru tânăra actriță a cărei experiență de scenă cuprinde în ultimii ani, spectacole pe scenele de la Râmnicu Vâlcea și Timișoara.

“M-am născut în Oradea și am absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca în 2016, la clasa prof. univ. drd. Ionuț Caras și asist. univ. drd. Mara Opriș.” Așa își începe prezentarea actrița Oana Secară. O prezentare pe care tot ea ar putea-o continua cu vorbe despre producția de teatru independent a companiei Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca în care a fost implicată sau despre entuziasmul care o cuprinde atunci când urcă pe scenă.

“Atunci când sunt pe scenă emoțiile acelea … rele dispar. Iar dorința mea cea mai puternică devine aceea de a mă exprima la capacitate maximă, de a descoperi – pentru mine – și a dezvălui – pentru cei din jurul meu – toate fețele sufletului omenesc.” – spune Oana Secară

Cu o bucurie aparte a noului și a prezenței pe scenă, Bianca Andras  are 24 de ani. Se mândrește cu experiența sa studențească și cu diploma de Master în Arta actorului, pe care a obținut-o anul acesta la Târgu Mureș. Ea spune că, dacă, în meseria pe care o iubește atât mult important e talentul și bunul simț, esențiali sunt însă oamenii frumoși care au „învățat-o să meargă” – dascălii ei: Daniela Lemnaru și Ștefan Roman.

În acest proiect am ajuns în urma unui moment de ”nebunie”, când am aflat de casting, și de pe un moment pe altul, m-am trezit în tren, euforică. Ajunsă la destinație, și-au făcut apariția emoțiile, gândindu-mă, ” wow, am venit la Arad să dau un casting! Ok, atunci hai la casting!” – spune Bianca Andras. Că alegerea ei a fost una inspirată se va vedea joi, în 21 decembrie, la premieră. .

Actrița Oltea Blaga – ea pare să fie liantul atunci când vine vorba despre cele mai tinere prezențe din distribuția spectacolului „Don Juan se întoarce de la război”. Profesor-coordonator al Secției de actorie  la Școala Populară de Artă,  ea este cea care a descoperit în încă puștoaicele Raluca Hanc și Ileana Aciocârlănoaei acel talent care le asigură locul într-un spectacol de teatru profesionist.

Deși sunt încă la vârsta jocului cu păpuși, vă asigur că actoria este pentru mine o treabă foarte serioasă. Am jucat până acum într-un scurt metraj și am avut un rol secundar într-un film care a rulat vara aceasta la Arad. Experiența de pe scena teatrului din Arad este ceva ce nu am mai trait până acum.” – spune Raluca Hanc

Am 13 ani și… o viață de spectacol. Să recapitulăm: bunic scriitor, bunica iubitoare de muzică şi un bun orator, matuşa actriţă, tata dirijor de orchestră şi jazz-man. Foarte des casa noastră se transformă într-un teatru în miniatură, iar eu, fie împreună cu fratele meu, fie cu prietenele venite în vizită, improvizam tot felul de scenete şi situaţii pe care le interpretam în faţa părinţilor şi a musafirilor. De câțiva ani m-am înscris la Scoala Populară de Arte la secţia de Actorie,. Datorită acestor cursuri, mi s-a îndeplinit visul de a juca pe o scenă adevarată în faţa unui public la fel de adevărat.” – declară Ileana Aciocârlănoaei.