FITN sau despre conectarea la noul fenomen teatral

Festivalul International de Teatru Nou s-a incheiat aseara, 15 mai, dupa 9 zile de teatru in care au fost prezentate douazeci si patru de spectacole din Romania si doua din strainatate: „Dancing Graffiti”, produs de Bandart, Ungaria si „Operastracci”, apartinand Centrului de Productie Teatrala Koreja, Lecce, Italia.

A venit momentul sa tragem concluziile celei de-a 4 editii atent ingrijita de criticul de teatru Claudiu Groza.

Am avut in FITN nume importante din teatrul romanesc: Radu Afrim, Cosmin Ardeleanu, Pavel Bartos, Misu Dinvale, Nicoleta Lefter, Ilinca Manolache, Mihai Maniutiu, Ana Margineanu, Vlad Massaci, Radu-Alexandru Nica, Mirela Oprisor, Serban Pavlu, Gavriil Pinte, Theodor-Cristian Popescu, Vava Stefanescu, Helmut Stürmer, Gábor Tompa, sau Andi Vasluianu.

Am avut si voci noi, dar vibrante – Raisa Ané, Vlad Bârzanu, George Albert-Costea, Andi Gherghe, Stefan Lupu, Vlad Nemes, Alina Petrica, Bobi Pricop, Ioana Predescu, Rares Florin Stoica, Horia Suru – care ne-au asigurat ca teatrul romanesc este pe drumul cel bun.

Toate spectacolele invitate au servit unor gusturi si nevoi. Nevoia de nou; noul dramaturgic, noul regizoral, noul actoricesc. Au fost spectacole cu scenografii impresionante, creatii originale cu linii dramaturgice care sparg granite teatrale. Au fost spectacole dezbatere, spectacole pedagogice.

Au fost spectacole a caror simbioza a dat nastere unor „exemplare”, exponate teatrale care-ti raman intiparite in minte: Aglaja, Columbinus, (D)efectul Placebo, Pisica verde. Iar productii precum Guppi sau Family Affairs au desteptat, poate, constiinte… Toate acestea pentru ca, la final de spectacol sau de festival, sa putem spune ca De fapt e frumos.

O sarbatoare a noului in toate formele sale, Festivalul de Teatru Nou incearca, in fiecare an, sa le daruiasca tuturor celor care intra in salile de spectacol cateva ore de ragaz mental, de libertate a simtirii. Cateva zeci de minute in care pot sa asiste la o revelare a artei teatrale contemporane.

Ne place sa credem ca-i frumos ce se intampla la Arad, la Festivalul de Teatru Nou, de 4 editii incoace.

FITN4 s-a incheiat. Ne vedem anul viitor. Nu inainte de a le multumi tuturor celor care au fost alaturi de noi in realizarea unei manifestari, speram noi, de succes.