Festivalul International de Teatru Clasic Arad 2015, la final

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru Clasic s-a incheiat duminica, 22 noiembrie, dupa noua zile in care publicul aradean a fost martorul unor experiente teatrale unice.

Performante actoricesti, abordari regizorale de inalt rang, cabaret, drama, comedie, teatru social, poezie, renasterea moderna a unor simboluri demult apuse, toate acestea reunite in treisprezece spectacole autentice, productii de marca, multe dintre ele abia iesite din matca artistilor creatori.

Editia de anul acesta a singurului festival de teatru clasic din Romania si-a gasit resorturile in interpretarea moderna a clasicului, un traseu normal dar dificil, adoptat din ce in ce mai temeinic de creatorii momentului.

Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul National Targu-Mures – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul National „I.L.Caragiale” Bucuresti, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Teatrul „Maria Filotti” Braila, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara si un recital exceptional de poezie sustinut de Ion Caramitru si Adrian Naidin au fost pilonii care au oglindit acest „clasic modern” propus de selectionerul festivalului, teatrologul si criticul Maria Zarnescu, formand astfel imaginea unei editii valoroase, ajunsa la deplina sa maturitate.

Am avut parte si de o surpriza! Un cadou oferit Festivalului, trupelor participante si publicului au fost cele doua seri speciale din Boeme Cafe Teatru, acolo unde pret de doua ore, trupa „Blue Monday” nascuta tot la un festival de teatru – „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)” de la Piatra-Neamt – a reusit sa trezeasca amintiri frumoase prin melodiile celebre interpretate cu o fireasca nota de umor ce le-a adus aplauze furtunoase.

Finalul Festivalului a fost o sarbatoare, cum, de altfel, speram sa fi fost intreaga editie din acest an, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad si Teatrul National Pécs din Ungaria aniversand un deceniu de colaborare. Un parteneriat special cu debutul in 2005, concretizat in schimburi anuale de spectacole, care au facut dovada ca mobilitatea culturala este reala, functioneaza si este durabila. „Bezna de mina”, piesa scrisa de aradeanul Csaba Székely, in regia lui Bérczes László, a fost obiectul „schimbului cultural” de anul acesta si a purtat un mesaj pacifist adresat comunitatilor universale, manate de raul etern care seamana discordii de tot felul.

Reprezentatia a fost urmata de o intalnire la care au participat Bogdan Costea – managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Gulyas Denes – directorul Operei Nationale din Pécs, Bognar Levente – viceprimarul municipiului Arad, regizorul si actorii spectacolului, echipa de organizare a Festivalului, precum si reprezentanti ai presei aradene.

Pana la nu atat de indepartata editie FITCA 2016, le multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi in realizarea unei manifestari, speram noi, de succes:

Consiliului Local al municipiului Arad

Sponsorilor: Astra, Banca Comercială Feroviara, Selgros

Partenerilor: Auto Schunn, Cramele Recas, Activ Club, Phoenix Group, Urbanna, Hotel Phoenix, GI Motors, Zemix, Boeme Cafe, Restaurant Ratio, Hueman si Handsome

Partenerilor media: TVR Timisoara, West TV, Pro FM, INARAD.TV, Radio Romania Cultural, Radio Romania Timisoara, Radio Romania Arad FM, Glasul Aradului, Jurnal Aradean, ARQ, Arad Online, Arad Culture, Vestic.Ro, Party Arad, Port.Ro, NEWS-AR, Ghidul Aradean, Ziarul Metropolis, Yorick.ro, Ora de stiri, ArtActMagazine, Special Arad, Tipografia Trinom.

Va asteptam cu drag in luna ianuarie la maratonul de teatru „Luna plina”, un proiect foarte drag noua si publicului iubitor de teatru.

Cu aceeasi prietenie, asteptand viitoarea editie FITCA.