Festivalul International de Teatru Clasic 2016 incepe astazi

Timp de doua zile ne-am aflat in antecamera Festivalului International de Teatru Clasic cu doua evenimente realizate de mai tinerii artisti in ale artelor.
Joi, 10 noiembrie, a fost ziua pregatirilor si cautarilor, a fost VREMEA PULCINEILOR – un spectacol Commedia dell’arte realizat de studentii Facultatii de Teatru si Televiziune a Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, atent supravegheati de Miklós Bács, Irina Wintze si Tudor Lucanu. Tinerii actori au invadat Atrium Mall, Gara CFR si Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, imprumutând din frenezia lor publicului si orasului pregătit de sarbatoarea teatrala FITCA 2016.
Aseara, in foaierul Teatrului a avut loc vernisajul expozitiei AFISUL DE TEATRU. Conceptul expozitiei: celor 10 spectacole de teatru selectionate de criticul MARIA ZARNESCU li s-a dat o infatisare distincta prin prisma studentilor si profesorilor Facultatii de Design din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad.
35 de afise, cuprinse intr-o expozitie, raspund unei provocari – aceea de a surprinde intr-o singura imagine spiritul piesei de teatru, fara ca autorii sa fi vazut vreunul dintre spectacole. Un periplu in lumea fantastica a teatrului la care iei parte privind o singura imagine. Expozitia va fi deschisa in foaierul Teatrului pe toata durata Festivalului.
Dar Festivalul International de Teatru Clasic incepe astazi. O editie care, desi poarta amprenta riguroasa a clasicismului shakespearian, prezinta la Arad, timp de noua zile, spectacole si evenimente ce dezvaluie chipurile complexe ale fenomenului teatral romanesc.
Cam asa arata editia FITCA 2016:
Opt spectacole ale unor importante institutii teatrale din Romania, un spectacol al tinerilor creatori, studenti ai Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, un spectacol al Teatrului National Pécs din Ungaria, un recital-manifest marca Nicu Alifantis si un eveniment-happening, unic in Romania – The Tango Orchestra Show.
Si pentru ca anul acesta mizam pe intalnirile care aduc profit spiritual si profesional, ne bucuram sa putem gazdui intrevederea de lucru pe care o propune MIKLÓS BÁCS actorilor Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prin workshopul PRACTICA MONOLOGALA IN ARTA DRAMATICA. Participantii vor experimenta tehnica explorarii teoretice si practice a propriului lor laborator de creatie in cadrul unui atelier avand ca suport monologul dramatic cehovian.
Vor fi intalniri frumoase cu actori si regizori de marca ai teatrului romanesc, cu artisti pentru care arta teatrului reprezinta o imensa provocare. Ca si pentru Festivalul nostru.
Primele trei zile de Festival poarta amprenta regizorala a lui Gelu Colceag, Miklós Bács, Silviu Purcarete si Ádám Horgas.
Astazi, 12 noiembrie deschidem FITCA 2016 cu o productie a Teatrului de Comedie din Bucuresti. Un spectacol muzical in care totul este permis, o echipa de actori remarcabili reusind sa dea o infatisare moderna unei povesti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios si modern cu muzica live: IMBLANZIREA SCORPIEI, regia Gelu Colceag. Ora 19.00, Sala Mare.
A doua zi de Festival incepe la ora 17.00 in Sala Studio cu un spectacol de teatru-nonverbal, o incursiune in strafundurile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc: SOLO GOYA pune lupa pe formele de expresie corporala. Este propunerea studentilor Facultatii de Teatru si Televiziune – Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.
De la ora 19.00, la Sala Mare, regizorul Silviu Purcarete ne introduce in lumea dramaturgului italian Carlo Goldoni. CAFENEAUA este nu doar un loc de intalnire, este centrul unei lumi, un loc de observatie, de barfe. O productie a Teatrului National „Vasile Alecsandri” Iasi despre care actorul Teodor Corban, protagonistul spectacolului, marturisea ca „spectatorii pleaca la final de-a dreptul magnetizati”.
Luni, 14 noiembrie, in Sala Mare, de la ora 19.00, va asteptam la intalnirea cu trupa Teatrului National Pécs, Ungaria. Patru candidati indarjiti si decisi sunt chemati la un interviu intr-o camera stranie. Usa se inchide si incepe o lupta dura, plina de enigme, fara limite morale sau tabuuri. Spectacolul METODA GRÖNHOLM de Jordi Galceran in regia lui Ádám Horgas reda intr-o ora si jumatate, inteligent si riguros, jocul grotesc al manipularii. O satira amara a unei societati in cautarea umanitatii pierdute printre birouri si dosare.
Va asteptam cu drag la Festival!