EXIT – in PREMIERA la Arad

Premiera absoluta – coproductie internationala pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad
Schilling Arpad si echipa „EXIT” trateaza tema imigrantilor-emigranti
Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad invita publicul la premiera spectacolului EXIT, o coproductie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad si а Teatrului National din Sombor (Serbia). Regizorul spectacolului este Schilling Arpad, unul dintre cei mai cunoscuti regizori maghiari, cel care a infiintat Trupa Kretakor in 1995, un teatru renumit pe plan international. Fundatia Kreatakor, fondata dupa desfiintarea trupei in anul 2008, se ocupa cu diferite proiecte artistice, pedagogice si sociale. Traducerea in limba romana a textului ii apartine lui Ludovic Notaros.

Distributia specdacolului este alcatuita din actorii: Balazs Attila, Bandi Andras Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Dordevic, Eder Eniko, Andrei Elek, Branislav Jerkovic, Matrai Lukacs Sandor, Dragana Susa, Tokai Andrea, Vass Richard si Carmen Vlaga-Bogdan

EXIT este un spectacol bazat pe improvizatiile actorilor din distributie. Pe parcursul repetitiilor, regizorul a propus actorilor mai multe scene si personaje, iar improvizatiile nascute din acestea au fost finalizate cu ajutorul co-autorului Lang Annamaria si al dramaturgului Biro Bence.
Personajele spectacolului sunt imigranti economici, care au fost inchisi intr-o cladire scoasa din functiune, undeva in Marea Britanie. Au sosit din regiunea estica a Europei: vor sa iasa de undeva si in aceasi timp vor sa intre undeva.

„Obiectivul principal era sa cunoastem cat mai bine actorii, si pentru asta am facut interviuri cu ei inainte de a incepe perioada de repetitie” afirma Biro Bence. „Arpad se bazeaza foarte mult pe actori, nu le da sarcini care nu li se potrivesc, ceva care nu gaseste in ei o baza profunda. Cand se gandeste la conceptia regizorala stie deja foarte clar cine ce rol va juca. Desigur, și noi urmarim cu mare atentie actorii si este treaba noastra sa le dam provocari si exercitii care sunt cumva naturale pentru ei, deci, spectacolul final depinde in mare parte de actorii care joaca.” spune Lang Annamaria. Pe parcursul spectacolului, toti actorii sunt pe scena de la inceput pana la sfarsit, astfel, spectatorii pot sa decida care dintre ei par mai interesanti, pe cine vor sa urmareasca. Pe scena sunt doar cateva elemente de decor sau costume, tot ce vedem este estetica minimalista a spatiului gol al scenei, personalitatea si interdependenaa actorilor.

Spectacolul are trei premiere, cate una pentru fiecare dintre cei trei coproducatori. Dupa premiera de la Timisoara, din cadrul festivalului TESZT, care a avut loc pe 21 mai 2017, spectacolul a fost prezentat la Sombor (Serbia) si a participat la Festivalul de Teatru Sterijino Pozorje din Novi Sad, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Serbia, aflat la editia a 62 a.

La Arad, premiera spectacolului Exit va avea loc joi, 8 iunie 2017, de la ora 19, la sala mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”.

Biletele pentru premiera acestui spectacol se pot achizitiona de la agentia teatraa sau online, accesand platforma www.biletmaster.ro.

Va asteptam la teatru!