Duminică, la teatru, vă poftim la comedie!

Prima coproducție a Teatrului Clasic “Ioan Slavic” Arad cu un teatru din București – Teatrul “Nottara”: “Diputa” în regia lui Vlad Massaci, vede lumina rampei, în premieră oficială, duminică, 17 iunie, la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad. Vorbim despre un spectacol inspirat, o comedie construită pe un text scris de Pierre de Marivaux, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

“Dacă Marivaux ar fi trăit în secolul XXI, și nu în secolul al XVIII-lea, sigur ar fi făcut un film cu un experiment care ia naștere în laboratorul unei mari universități. Și „cercetătorii britanici” ne-ar mai fi luminat o dată cum devin raporturile între femei și bărbați. Pe pariu că totul s-ar fi terminat cu o conferință despre gender studies? Așa, în universul lui Marivaux, în locul cercetătorilor, găsim un prinț care izolează, încă de la naștere, patru copii. Până la vârsta tinereții și, implicit, a tumultului erotic nu-i lasă să interacționeze cu nimeni, în afară de dădacă. Cărui gen, feminin sau masculin, îi sunt caracteristice nestatornicia și infidelitatea? Aceasta este premisa de la care pleacă cel mai mare autor francez de comedii al secolului său. De la primele oglindiri, întâi în luciul apei, apoi în ochii celuilalt, tinerii iau act de ei înșiși, apoi de celălalt, se îndrăgostesc, mai întâi de ei („îmi voi petrece toată viața admirându-mă. Vaaai, ce mă mai iubesc!”), apoi de celălalt și stabilesc perechi, aparent, pe viață. El sau ea se simt perfecți iar dragostea îi face să-i atribuie alesului/ alesei același etalon. Când iubitul dispare pentru câteva ore, viața se transformă într-o mare plictiseală. Dar pericolul pândește cuplul și când iubiții stau numai împreună. „Tot văzându-ne vom deveni urâți? Nu vom mai fi fermecători?”, se miră Eglé, la vârsta marilor întrebări. Cu atâta perfecțiune în jur, tensiunile apar repede între cei de același sex, orgoliile se inflamează, mijesc zorii concurenței și, mai ales, ai infidelității. Prin urmare, inconsecvența este apanajul cărui sex? Marivaux se arată mai democrat decât noi toți. – spune  Cristina Rusiecki, consultant artistic al Teatrului Nottara.”

Distribuția noii producții îi aduce pe aceeași scenă pe: Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Cecilia Donat, Alex Mărgineanu, Isabela Neamțu, Anca Bejenaru, Diana Roman, Cristina Juncu și Răzvan Bănică. Echipa este completată de: Iuliana Vîlsan (scenografie), Vlaicu Golcea (muzică), Florin Fieroiu (coregrafie), Doru Mareș (traducere) și Lucian Moga (light design).