Coproductia EXIT, in curand pe scena Teatrului ,,Ioan Slavici” Arad

O noua premiera va avea loc in curand pe scena teatrului aradean. ,,EXIT ” este o coproductie a Teatrului Maghiar ,,Csiky Gergely” Timisoara, a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici ” Arad si a Teatrului National Sombor (Serbia).

EXIT este o piesa de teatru bazata pe improvizatiile actorilor, scrisa de catre bine cunoscutul regizor din Ungaria, Schilling Arpad, fondatorul companiei de teatru Cercul de creta (Kratakor) in anul 1995 si unul dintre cei mai cunoscuti regizori maghiari.

Pe parcursul perioadei de repetitii, artistii de nationalitate maghiara, romana si sarba s-au inspirat din experientele proprii privind situatiile de zi cu zi, prejudecatile si obiceiurile lor culturale. Personajele spectacolului sunt imigranti economici, care au fost inchisi intr-o cladire scoasa din functiune, undeva in Marea Britanie. Au sosit din regiunea estica a Europei: vor sa iasa de undeva si in acelasi timp vor sa intre undeva. Cei de afara le-au promis ca totul se va rezolva, iar pana atunci nu au altceva de facut decat sa astepte.
„Cum este atunci cand am lasat ceva in urma, dar inca nu am primit nimic în loc? Despartirea de acasa si adaptarea intr-o lume necunoscuta vine cu dificultati inimaginabile. Dar, unii chiar si asa isi asuma aceste dificultati pentru ca pur si simplu nu vad alta iesire.”- scrie regizorul Schilling Arpad. Spectacolul ne face martorii aceastei asteptari, aparent fara sfarsit, reflexele imigrantilor- emigranti din Balcani, obiceiurile lor, modelele de comportamente mostenite si invatate, prejudecatile, neincrederea si temerile lor. „Vrem sa vorbim despre temerile din prezent, despre dorinte, despre vise, despre cum ne imaginam noi tot ce ne poate oferi Occidentul, cum ar fi sa traim in Marea Britanie, ce fel de asteptari avem si ce obiceiuri si neintelegeri produc astea, despre multele moduri in care ne putem pacali singuri. In adancul acestor experiente prezente se poate gasi toata istoria, toata cultura noastra. Pe mine ma intereseaza faptul ca, daca vrem sa rezolvam problemele personale actuale, problemele familiei, comunitatii noastre, atunci trebuie sa fim pregatiti sa regandim si sa re-evaluam aceste experiente. (…) E ca un experiment in laborator: ce ramane in filtru?”

Din distributia spectacolului fac parte actorii: Balazs Attila, Bandi Andras Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Dordevic, Eder Eniko, Andrei Elek, Branislav Jerkovic, Matrai Lukacs Sandor, Dragana Susa, Tokai Andrea, Vass Richard si Carmen Vlaga-Bogdan.
Dramaturg: Bence Biro
Regia : Schilling Arpad
Traducerea: Notaros Ludovic
Premiera din Arad va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19,00 la sala mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” Arad. Biletele se pot achizitiona de la casieria teatrului sau online, accesand platforma www.biletmaster.ro. Spectacolul se joaca in maghiara, romana si sarba cu subtitrare în limba maghiara, romana si engleza.