Ce vedem la teatru săptămâna aceasta?

Patru spectacole. Patru tentații teatrale pentru mari și mici. Aceasta este oferta culturală lansată de Teatrul Clasic “Ioan Slavici” în săptămâna 19 – 25 februarie.

Astfel, joi, 22 februarie, de la ora 19.00, actorii arădeni vin în fața publicului cu spectacolul “Complexitatea aparteneței” de Falk Richter, în regia lui Radu Alexandru Nica.  Vreme de 90 de minute, spectatorii care trec pargul sălii Studio sunt provocați de actorii Dorina Darie Peter, Ioan Peter, Cecilia Donat, Angela Petrean Varjasi, Calotă Sorin, Alex Mărgineanu și Călin Stanciu  să trăiască și să simtă intens… lumea în care trăiesc:  “Toate problemele lumii contemporane sunt înghesuite în acest spațiu brâncușian demitizat (n.r. cadrul scenografic semnat de Irina Moscu), de la incomunicare și însingurare extremă până la joburile extenuante, anxietăți moderne, bine camuflate în spatele unei cești de cafea, dorințe sexuale refulate, homosexualitate și, desigur, heterosexualitatea condusă ușor în derizoriu (că ăsta e trendul acum…), identitate națională, culoare, globalizarea și efectele ei asupra individului etc. Aproape nimic nu lipsește. Toate obsesiile omului contemporan sunt prezente în spectacolul lui Radu Alexandru Nica (…).” – spune criticul de teatru, Monica Andronescu în revista Yorick.ro

Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 14 ani.

Sâmbătă, 24 februarie, de la ora 19.00, în sala mare, e vremea celei mai recente producții a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” să ajungă din nou în fața publicului: “Don Juan se întoarce de la război”, de Odon von Horvath, în regia lui Horia Suru. Povestea este una deopotrivă emoționantă și provocatoare:  Misteriosul Don Juan se întoarce în lume după experienţa traumatizantă a războiului. Copleşit de vina de a-şi fi abandonat logodnica, vină pe care o conştientizează de-abia în vecinătatea morţii, Don Juan își face un scop în viață din a o regăsi. Ea nu îi răspunde însă la scrisori, iar el o caută în fiecare dintre femeile care se i ivesc în cale. Şi fiecare îi aminteşte de ea, dar nici una dintre ele nu îi poate reda iubirea pierdută.

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani

Dacă e duminică, e vreme de spectacol și pentru cei mai mici dintre spectatori. Așa se face că, în 25 februarie, de la ora 11.00, sala Trupei Marionete găzduiește spectacolul “Fata babei și fata moșneagului”, un spectacol pentru puștii care au trecut de 4 ani. Carmen Mărginean este cea care își pune semnătura regizorală pe acestă montare, în vreme ce secnografia este realizată de Marian Sandu. Povestea cu tâlc este spusă inspirat de actorii: Adina Doba, Sorin Dorobanțu, Lenuța Dorobanțu și Cristian Bordaș.

Săptămâna teatrală arădeană se încheie duminică seara, în 25 februarie, când, de la ora 19.00, în sala Studio se joacă spectacolul “Năpasta”, în regia lui Valentin Voicilă și scenografia lui Onisim Colta. Distribuția îi reunește pe aceeași scenă pe: Oltea Blaga, Dan Covrig, Constantin Florea și Valentin Voicilă.