Andrei Serban si Victor Ioan Frunza incheie Festivalul International de Teatru Clasic, editia a 22-a

Se apropie finalul Festivalului de Teatru Clasic Arad cu spectacole ale Teatrului Metropolis si Teatrului Bulandra din Bucuresti. Sunt doua zile importante ce aduc pe scena FITCA spectacole reflexie a timpului in care traim.

„A douasprezecea noapte”, productie a Teatrului Metropolis din Bucuresti, continua directia si linia de cercetare incepute in urma cu cativa ani de catre directorul de scena Victor Ioan Frunza, alaturi de o echipa artistica deosebita. Impreuna au reusit o noua asamblare a unui text clasic intr-un spectacol profund contemporan, care „are meritul de a fi in acelasi timp o excelenta comedie de public, unde razi in hohote minute in sir, la scene jucate impecabil, dar si o cercetare inteligenta, in centrul careia se afla omul, acest animal ciudat […] O analiza cinica a iubirii si a felului cum ea ii poate modifica pe oameni, a felului cum ea actioneaza in functie de situatii si zone sociale, a felului cum ea devine oglinda vie si deloc deformata a propriei fiinte.” (Monica Andronescu, Yorick)

Spectacolul a fost invitat la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, la Festivalul International de Teatru Oradea si la FNT. Peste tot a lasat in urma fani. O trupa pe cat de tanara pe atat de profesionista, coordonata de un director de scena dedicat. O trupa premiata in cadrul Galei „Matei Brancoveanu” – premii ce au ca scop recunoasterea si rasplatirea oamenilor de cultura tineri, pentru performante din anul 2015. Premiul a fost oferit pentru pentru rolurile din spectacolele „A douasprezecea noapte” si „Romeo si Julieta” de la Teatrul Metropolis, precum si „Steaua fara nume” de la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Balcescu”.

Intr-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Victor Ioan Frunza declara: „Noi nu stergem praful de pe autori, noi incercam sa-i descifram”. O astfel de descifrare reuseste si cu spectacolul „A douasprezecea noapte”. O descifrare extrem de utila si pentru publicul de teatru, invadat parca de dominanta pieselor contemporane.

Ne bucuram sa-i avem ca oaspeti in editia FITCA 22, maine, 19 noiembrie, de la ora 19.00 la Sala Mare.

Ultima zi a Festivalului de Teatru Clasic Arad este destinata unui spectacol in regia lui Andrei Serban, cu semnatura scenografica a Iulianei Vilsan: „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, productie 2014 a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” Bucuresti, nominalizat la Gala Premiilor UNITER la mai toate categoriile: cel mai bun spectacol, cea mai buna regie, cea mai buna scenografie, cel mai bun actor in rol principal, cea mai buna actrita in rol principal, cea mai buna actrita in rol secundar.

Pentru rolurile Vang, Shu Fu si Femeia, Vlad Ivanov a fost recompensat cu premiul pentru „cel mai bun actor in rol principal”.

24 de caractere – personaje bine construite de regizorul Andrei Serban – sunt traite intens de 14 actori. Lumea universului brechtian e o lume rea, corupta, plina de alter-ego-uri, o lume a mastilor construite pentru a descurca itele incalcitelor necesitati ale existentei. O lume a politicului facil.

Prezentul inunda aproape fiecare montare a regizorului care, expunand aproape milimetric viata de zi cu zi, doreste sa educe spectatorul. Sa-l faca a intelege – prin spectacolul de teatru – sensul lumii pe care o traieste. Iar in „Omul cel bun din Seciuan” sensul lumii e inversat, cum inspirat il reda scenografa Iuliana Vilsan: din cer cresc flori cu petale indreptate spre pamant, iar norii, altadata ai cerului, sunt pe podea.

Re-echilibrarea lumilor nu poate fi facuta decat in parte, in fiecare spectator. Asadar, fiecare reprezentatie este o cautare. Asa cum declara Andrei Serban intr-un interviu pentru Adevarul: „totul este o cautare”; spectacolul nu este niciodata terminat […] este un inceput, nu un sfarsit. Cred ca spectacolul e gata la ultima reprezentatie, cand se scoate decorul. Atunci cand e gata ceva, moare.”

O astfel de cautare propunem in finalul Festivalului. Adica duminica, 20 noiembrie, ora 19.00 la Sala Mare.

Va asteptam sa ne fiti alaturi si in ultimele seri ale editiei 22 a Festivalului International de Teatru Clasic, Arad!