Andreea Tecla și Mădălina Niculae – două scenografe premiate UNITER – parte a celui mai nou proiect al Teatrului Clasic

„Le recomandă creativitatea, disciplina în lucru și capacitatea de a pune în imagini dedesubturile unui text teatral.” Sunt vorbe pe care regizorul Vlad Cristache le spune despre cele două sceografe alături de care pune la punct în aceste zile un nou demers teatral pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Vorbim despre Andreea Tecla și Mădălina Niculae – cele două nume care semnează scenografia celei mai noi producții a TCIAS: „Mizantropul” de Moliere, producție care ajunge în fața publicului în 5 iulie, de la ora 19.00. Două scenografe care, deși la început de carieră, sunt capabile să transmită publicului idei complexe și lumi teatrale extrem de inspirate. Două scenografe care și-au marcat începutul de carieră cu un premiu UNITER pentru DEBUT, câștigat în chiar anul de grație 2019, cu spectacolul R.U.R., în regia lui Vlad Cristache. 

O bună parte din cariera mea am făcut și scenografia la spectacolele mele. Probabil că și acum aș fi făcut scenografia singur dacă nu aș fi fost, la un  moment dat, într-un juriul la Gala absolveților UNATC și unul dintre premiile pe care trebuia să le dăm era cel pentru SCENOGRAFIE. Acolo le-am cunoscut pe Andreea Tecla și Mădălina Niculae, le-am văzut toate desenele, toate machetele și realmente m-au impresionat foarte tare. Au primit premiu amândouă și mi-am propus să lucrez cu ele. Și … de vreo 6 spectacole încoace lucrăm împreună.” – spune regizorul Vlad Cristache. 

Cu un drum pornit împreună în Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și, mai apoi, la UNATC, cele două tinere scenografe își înscriu în CV o serie de proiecte interesante petrecute în anii de studenție, dar și spectacole montate pe scenele din București și din țară. Cariera celor două cuprinde scenografii pentru spectacole precum: „Romanțioșii” de Edmond Rostand, regia Vlad Cristache – Teatrul „Alexandru Davila”- Pitești , „Triburi” – de Nina Raine, regia Vlad Cristache – Teatrul Nottara, „CRUD” – de Daniel Chirilă, regia Ștefan Lupu și Daniel Chirilă, la Teatrul Național București, „Vrajitoarele din Salem”, de Arthur Miller, regia Vlad Cristache – Teatrul „Alexandru Davila”- Pitești sau „R.U.R.” de Karel Čapek, regia Vlad Cristache – la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. 

Avem de-a face cu două artiste foarte tinere a căror inspirație și talent au fost confirmate deja de lumea teatrală de la noi și de public. Așa se face că, spectatorii arădeni vor avea șansa și bucuria să vadă un spectacol inspirat și… fresh și din punct de vedere al imaginii,  nu doar al regiei și al jocului actoricesc.” – spune Bogdan Costea – manager TCISA