Actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, aplaudati minute in sir in Turcia

Spectacolul „Saptamana luminata” de Mihail Saulescu, in regia lui Nicolae – Mihai Branzeu, a fost propunerea facuta de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad pentru cea de-a treia editie a Festivalului International al Tarilor Balcanice din Bursa, Turcia, care a avut loc in perioada 8-27 martie 2016.
Povestea tanarului Constantin, un om plin de pacate care este vegheat in ultimele sale ore de viata de catre mama, a fost sustinuta impecabil de actorii aradeni cu emotie, dramatism si o miscare scenica ce au contribuit la reusita celor doua reprezentatii care au fost vizionate de aproximativ 700 de spectatori, in cele doua seri in care s-a jucat in sala mare a Teatrului Ahmet Vefik Pasa.

Redam, mai jos impresiile catorva dintre artistii aradeni care au participat la acest important eveniment :

Nicolae-Mihai Branzeu, regizor : O saptamana (teatrala) luminata de o manifestare artistica turcesca. „Daca noi zilele trecute am parasit cetatea si am intreprins un turneu in Turcia, se datoreaza unor porti deschise de inaintasii nostri carora le multumim si ne inclinam. In calitatea mea de regizor invitat la Festivalul „Balkan Breeze” de la Bursa, am plecat la drum cu niste asteptari ce personal nu mi-au fost dezamagite, chiar mai mult decat atat, nu mica mi-a fost surprinderea sa intalnesc un teren insolit si fecund unor desfasurari artistice. Cu aceasta ocazie am reusit sa-mi revad spectacolul si sa (re)descoper nuante si aspecte profunde ale montarii in contextul in care cultura crestina si cea musulmana au reusit sa vibreze, laolalta prin arta. Teatru ne-a demonstrat, din nou, ca incita, dezvolta si uneste sufletele pentru a vibra impreuna. Apreciez conduita profesionala ireprosabila si empatia organizatorilor. Le urez tuturor ca Thalia si Melpomene sa imbratiseze toate cautarile lor artistice. Trupei de actori si dansatori aradeni care au purtat cu mare responsabilitate si har spectacolul nealterat, le marturisesc, fara urma de tagada, condescendenta si bucuria unei intalniri secunde”.

Marian Parfeni
,,Cu singuranta, acest festival din Bursa a devenit pentru teatrul din Arad, o sarbatoare, o traditie! Faptul ca am reusit sa incantam publicul prezent la acest eveniment cu un spectacol plin emotie nu face decat sa confirme ca acest proiect este unul valoros.”
Razvan Oroian
,,A fost o experienta minunata si de neuitat, publicul a fost extraordinar iar noi am reusit sa-l surprindem placut cu un spectacol foarte captivant.”

WP_20160322_030

Cosmin Blaga
,,Anul acesta am avut deosebita onoare de a participa pentru a doua oara la Festivalul International de Teatru ,,Balkan Breeze” din Bursa si pot spune cu toata sinceritatea ca a fost o experienta minunata. Am fost foarte bine primiti de catre publicul festivalului, spectacolul s-a bucurat de un real succes si, cu siguranta, nu am dezamagit, dimpotriva, ne-am consolidat si mai mult relatia frumoasa de colaborare cu teatrul din Bursa”.

Institutul Cultural Roman „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a fost partener al „International Balkan Countries Theatre Festival” si a promovat participarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad la acest eveniment cultural cu participare internationala.

La Arad, spectacolul „Saptamana luminata” este programat in data de 14 aprilie, ora 19, la Sala Studio. Biletele pot fi cumparate de la agentia teatrului, sau de pe platforma biletmaster.ro. Scenografia spectacolului este semnata de Indre Colta, coregrafia si miscarea scenica sunt realizate de Maura Cosma, iar muzica este compusa de Dan Simion. Din distributia spectacolului fac parte actorii: Carmen Butariu, Mariana Tofan, Marian Parfeni, precum si dansatorii: Razvan Oroian, Cosmin Blaga, Dinu Bociort, Timea Szendrei, Adrian Dumbra si Piroa Andreea.