„Ai mei erau super!” la „Pledez pentru tine(ri)”
Luni, 12 octombrie, la Teatrul Tineretului publicul a putut urmari un spectacol inedit oferit de 5 actori tineri si talentati ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Spectacolul „Ai mei erau super!” jucat cu publicul pe scena este bazat pe intamplari reale ce au la baza povestile parintilor actorilor. Astfel, Alina Danciu, Carmen Vlaga – Bogdan, Roxana Sabau – Nica, Robert Pavicsits si Stefan Statnic, intr-un cadru plin de emotie, si-au povestit propria copilarie si vietile parintilor. Au redat in detaliu modul in care acestia s-au cunoscut, s-au indragostit, s-au casatorit, iar apoi i-au adus pe lume si i-au ingrijit.
Dorind sa aflam mai multe, am patruns in culise unde am stat de vorba cu o parte din actori.
De unde a aparut aceasta idee?
Robert Pavicsits : Ideea este a regizorului Cristi Banu care a venit cu proiectul, l-a propus la teatrul din Arad, a fost acceptat, si-a ales distributia si din colo in colo am pornit o munca imensa de a ne pune amintirile cap la cap. Tot ce se vede in spectacol sunt lucruri reale.
Nu este vorba de personaje, nu-i o chestie creata, imaginara. Sunt intamplari reale care li s-au intamplat parintilor nostri, pozele sunt autentice, sunt chiar parintii nostri in momentul casatoriei, in momentul liceului.
Alina Danciu: Povestile nu sunt teribil iesite din comun. Sunt aceleasi povesti pe care le-a trait oricine, insa ce le face interesante e faptul sunt personale, ca sunt ale noastre si faptul ca publicul se regaseste in ele.
Ati reusit sa scoateti ceva luminos din intunecata perioada a comunismului.
Robert Pavicsits: Am incercat pe tot parcursul spectacolului sa nu pronuntam comunism, Ceausescu si asa mai departe. A fost o perioada pe care parintii nostri au trait-o, dar n-a fost neaparat definitorie pentru viata lor de atunci. Erau mult mai mult decat niste oameni crescuti in comunism. Erau niste oameni care se descurcau, aveau bucurii, aveau realizari.
Roxana Sabau – Nica: Asta am vrut sa scoatem in evidenta, contrar greutatilor si regimului nasol care era atunci, ”ai nostri erau super”.
De ce cu publicul pe scena?
Roxana Sabău – Nica : Este spatiul mult mai intim atunci cand ai publicul langa tine. Se transmit emotiile mult mai profund, e ca si cum am aduce publicul in sufragerie, langa noi.
Sursa: www.ziarpiatraneamt.ro/