FITCA24 | Rosencrantz și Guildenstern sunt morţi –de Tom Stoppard

Distribuție:

Rosencrantz – Tege Antal

Guildenstern – Gulyás Attila

Actor – Megyeri Zoltán

Hamlet – Lung László Zsolt

Ophelia – Alexandra Gîtlan

Claudius – Köleséri Sándor

Gertrud – Éder Enikő

Polonius, Gropar, Actor – Lovas Zoltán

Actriță – Iulia Pop

Durata spectacol: 1h 55min (fără pauză) 

Sinopsis

Cum să îţi trăieşti vinovăţia? Cum să joci cap sau pajură şi să îţi pierzi viaţa? Cum să devii un nimeni?! 

Două personaje episodice în roluri principale:Rosencrantz și Guildenstern. Nici ei nu știu cine sunt. Fac parte dintr-o întâmplare, pe care nu o înțeleg. Se pomenesc în mijlocul evenimentelor, cu care n-au nici o legătură, şi care îi înghit. Farsă filozofico-tragică despre două personaje secundare shakespeariene. Melanj al comediei și al filozofiei de viață.

Textul original, scris de dramaturgul și scenaristul britanic Tom Stoppard în 1967, exploatează povestea a două personaje din Hamlet-ul lui Shakespeare, punându-l pe prințul Hamlet, despre care nu avem nicio îndoială că a înnebunit, pe plan secundar.

În tragicomedia absurdă a lui Tom Stoppard,Rosencrantz și Guildensern sunt morți, cei doi sunt niște zăpăciți care nu prea știu pe ce lume trăiesc și nu prea știu exact care dintre ei e care. Nu-și amintesc trecutul lor pentru că n-au existat înainte să fie chemați la castel. De-a lungul piesei, încearcă să-și dea seama cine sunt și ce fac – iar firul narativ din Hamlet continuă pe lângă ei, de obicei în absența lor, lăsându-i să discute despre moarte, viață, teatru și tot felul de alte subiecte, iar dialogurile sunt pe alocuri chiar amuzante. Îți pasă de ei, de zăpăceala lor, îi simți ca personaje secundare care se îndreaptă fără șansă de scăpare către un final stabilit dinainte, care o să le fie fatal…

Pentru rolul lui Rosencrantz, actorul Tege Antal a primit prestigiosul premiu „Őze Lajos”pentru Cel mai bun rol masculinla Festivalul Shakespeare din Gyula (Ungaria).


Dramaturgia: Nótáros Lajos, Fekete Réka, Tapasztó Ernő
Regia: Tapasztó Ernő
Decorul: Albert Alpár
Costumele: Papp Janó
Muzica: Tiger Lillies
Luminile: Ioan Horga

Coproducție: Teatrul Cetății „Gyula” (Ungaria), Compania Aradi Kamaraszínház și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română
Spectacol recomandat tinerilor peste16 ani

Cumpără bilete

Fotografii din spectacol