FITCA24 | D-ale carnavalului –de I.L. Caragiale

Distribuție:

Nae Girimea – Vlad Zamfirescu

Iancu Pampon – Gheorghe Ifrim

Crăcănel – Alexandru Jitea

Catindatul – Andi Vasluianu

Iordache – Sorin Cociș

Ipistatul – Mihai Mărgineanu

Didina Mazu – Luminița Erga

Mița Baston – Cerasela Iosifescu

Chelnerul – Alexandru Mike Gheorghiu

O Mască – Mircea Teodorescu

Durata spectacol: 2h 45min (cu pauză)

Sinopsis

Un bilet amoros rătăcit, amenințări cu sinuciderea, gesturi extreme, dictate de pasiuni la fel de extreme, o sticluță cu „vitrion englezesc”, toate acestea învălmășindu-se pe scenă, într-un ritm alert, care ne poartă pașii prin mahalaua de altădată. Un carnaval al umorilor și al caracterelor, care rămâne la fel de colorat și de zgomotos chiar și în zilele noastre.

Piesa lui I.L. Caragiale, D-ale carnavalului, fluierată la premiera sa din aprilie 1885, din cauza unei cabale organizate de cronicarul dramatic D.D. Racoviță-Sphinx, a devenit în timp un text clasic, pe care orice regizor este tentat să-l aducă pe scenă, în încercarea de a obține cel mai spectaculos umor și de a scoate la lumină sensuri noi, potrivite vremurilor actuale. Într-un decor surprinzător, imaginat de Ștefan Caragiu, și în costumele concepute de Liliana Cenean, Claudiu Goga își invită actorii să recreeze, cu un suflu modern, deopotrivă, vremurile lui Caragiale, vorbindu-ne astfel cu înțelesuri moderne.

„Regizor de tip neoclasic, Claudiu Goga a recitit scenic piesa pe care o ştim cu toţii din şcoală, subliniind o suită din inepuizabilele ei deschideri semantice, bazându-se pe o distribuţie cu actori de top, cunoscuţi, unii chiar dintr-un sitcom de mare audienţă, garantând şi astfel atractivitatea spectacolului pentru public. (…) Trei sunt modalităţile principale prin care Claudiu Goga a realizat un Caragiale interesant: căutatul printre pliurile pline de semnificaţii ale textului şi evidenţierea unor noi ipostaze valide din situaţiile dramatice şi personaje; ritmul; şi distribuţia, calibrul şi originalitatea interpretării actoriceşti.” (Oltița Cântec, adevărul.ro)


Regia: Claudiu Goga
Decorul: Ştefan Caragiu
Costumele: Liliana Cenean
Muzica: Mihai Mărgineanu

Producător: Teatrul „Nottara” București

Spectacol recomandat tinerilor peste 12 ani

Cumpără bilete

Fotografii din spectacol