CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOOLF – de Edward Albee

Distribuție:
Martha - Carmen Tănase
George - Adrian Titieni
Honey - Ioana Mărcoiu
Nick - Silvian Vâlcu
Ora 18:00 -
Durata spectacol: 2h (fără pauză)

Sinopsis

Dramaturgul Edward Albee a scris piesa bazându-se pe relația unor prieteni apropiați, cineaștii experimentali Willard Maas și Marie Menken, la 34 de ani, aceeași vârstă pe care regizorul Alexandru Mâzgăreanu a împlinit-o recent. Andy Warhol spunea despre cuplul Willard și Marie, că „ (…) au fost ultimii dintre marii boemi. Au scris, au filmat și au băut – prietenii lor i-au numit «bețivi cărturari»”. Cui i-e frică de Virginia Woolf? sparge convențiile sociale despre ideea de familie americană model și prezintă un cuplu căsătorit, Martha (Carmen Tănase) și George (Adrian Titieni) – denumiți după primul Președinte al Statelor Unite și soția lui – cu o relație turbulentă și aproape ruinată.

„Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee este o piesă construită pe subtilităţi. Tensiunea care se acumulează între personaje provine din acest război de gherilă dus de doi soţi care se pândesc şi atrag în jocurile lor ciudate un alt cuplu, novice în tacticile avansate de convieţuire în căsnicie. Spectacolul montat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Odeon nivelează întrucâtva aceste asperităţi ale textului şi optează pentru o şlefuire a personajelor. Crescendo-urile de intensitate urcă în decibeli până când sunt sparte de un strigăt, distanţele par că rămân mereu constante între personaje, într-o mişcare geometrică prin spaţiul de joc, ritmul descrie de câteva ori aceeaşi curbă gaussiană foarte simetrică.
 
(Alina Epingeac – februarie 10, Numărul 70 – Amfiteatru)
 
 
„Sper să fie un spectacol cu viață lungă, pentru că este genul de montare care deconectează și provoacă introspecții dureroase, în aceeași măsură. Un spectacol care nu te lasă indiferent, asta este în mod sigur cea mai mare calitate a producției Teatrului Odeon.”
 
(Nona Rapotan – bookhub – 8 februarie 202)

*credit foto: Mihaela Tulea
 
 
 
Teatrul Odeon București

Traducerea – Ionuț Grama
Regia artistică – Alexandru Mâzgăreanu
Decorul – Andrada Chiriac
Costumele – Alexandra Mâzgăreanu
Muzica – Alexandru Suciu

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani

Cumpără bilete

Fotografii din spectacol